sobota 19. februára 2011

Téma hypoték by mala byť predmetom širšej odbornej diskusie

V záujme zlepšenia podmienok poskytovania hypotekárnych úverov navrhla Slovenská banková asociácia v pripomienkach k materiálu týkajúceho sa systému financovania podpory bývania zriadiť pracovnú skupinu zo zástupcov rezortu financií a bankovej asociácie, prípadne aj Národnej banky Slovenska. Táto skupina by mala navrhnúť také zmeny, ktoré zvýšia informovanosť klientov, umožnia klientom flexibilnú zmenu financujúcej banky a zmenia pravidlá limitujúce krytie hypotekárnych úverov hypotekárnymi záložnými listami.
Zároveň by sa podľa asociácie mala zaoberať aj riešením hypotekárnych úverov pre mladých a mala by posúdiť aj oblasť starých hypotekárnych úverov tak, aby zmenou pravidiel nebol postihovaný klient. "Myslíme si, že klientovi má byť poskytnutá taká informovanosť, ktorá nebude pre klienta znamenať zvýšenie jeho nákladov," uviedla v pripomienkach asociácia.

V rámci stavebného sporenia asociácia navrhuje, že pracovná skupina zriadená zo zástupcov rezortu financií, rezortu výstavby a bankovej asociácie by mala navrhnúť spôsob stimulácie stavebných sporiteľov k čo najefektívnejšiemu využívaniu stavebného sporenia na financovanie bývania. Ministerstvo financií v materiáli totiž uvádza, že chce stanoviť limit celkového objemu medziúverov. To by podľa bánk výrazne poškodilo systém stavebného sporenia a dopady by sa prejavili v celom národnom hospodárstve.

Banková asociácia zároveň navrhuje v rámci návrhu k stavebnému sporeniu vypustiť znenie o stanovení 20-percentného limitu maximálneho objemu poplatkov z objemu poskytnutej štátnej prémie. Pracovná skupina by tak mala podľa návrhu bánk preskúmať možnosti efektívneho a transparentného stanovovania objemu ročných poplatkov, a to v závislosti od objemu vkladov, úrokového rozpätia a objemu poskytnutých úverov vrátane zváženia množstva operácií s účtami v roku a agendy zlyhaných pôžičiek tak, aby systém výpočtu nezasahoval do voľnej cenotvorby jednotlivých stavebných sporiteľní a stabilizoval systém stavebného sporenia na dlhé obdobie.

Národná banka Slovenska víta akúkoľvek iniciatívu, ktorá povedie k vyššej efektívnosti, konkurencii a transparentnosti pri financovaní bývania. Na druhej strane je potrebné podľa nej podotknúť, že ide o problematiku, ktorú treba riešiť komplexne. V rámci hypotekárnych úverov sa riešia iba hypotekárne úvery a návrhy sa netýkajú iných úverov na bývanie akým je napríklad spotrebný úveramerická hypotéka. Zásahy iba do jednej oblasti financovania bývania by podľa centrálnej banky pravdepodobne nepriniesli očakávané dopady. Zdroj Téma hypoték by mala byť predmetom širšej odbornej diskusie