piatok 18. februára 2011

Úroky z hypoték na prenajímaný byt možno odrátať

V roku 2009 sme spolu s manželkou nadobudli byt do bezpodielového spoluvlastníctva manželov na základe kúpnej zmluvy. Kúpa bytu bola financovaná formou hypotekárneho úveru, ktorý splácame doteraz. Od 1. 1. 2010 do 31. 12. 2010 sme byt prenajímali ako fyzické osoby (obom nám bolo pridelené DIČ). Môžeme si uplatniť úroky z hypotekárneho úveru za rok 2010 ako daňový výdavok v súvislosti s prenájmom?


Pokiaľ chceme uplatniť výdavky pri príjmoch z prenájmu (podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov) máme tri možnosti:
1) podľa ods. 10 tohto § 6: za predpokladu, že nie sme platiteľom dane z pridanej hodnoty celý rok, môžeme uplatniť výdavky vo výške 40 % z dosiahnutých príjmov (paušálne výdavky). Musíme však viesť evidenciu o príjmoch v časovom slede, o zásobách a o pohľadávkach.

2) podľa  ods. 11: môžeme uplatňovať preukázateľné výdavky, daňové, tým, že budeme viesť evidenciu o:  príjmoch a výdavkoch v časovom slede, hmotnom majetku a nehmotnom, ktorý možno odpisovať, zásobách, pohľadávkach a záväzkoch.

3) podľa ods.13: rozhodneme sa účtovať v sústave jednoduchého alebo podvojného účtovníctva a tento postup  musíme dodržať celé zdaňovacie obdobie. Celý článok Úroky z hypoték na prenajímaný byt možno odrátať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.