sobota 1. januára 2011

Ako môže spoluvlastník zabrániť dražbe nehnuteľnosti

Som podielovou spoluvlastníčkou vo výške 2/3 pozemku nachádzajúceho sa v katastrálnom území Trnava. Ďalšiu 1/3 vlastní fyzická osoba, ktorá sa dostala do problémov a nestíha splácať svoje záväzky. Exekútorský úrad mi poslal dražobnú vyhlášku o plánovanej dražbe nehnuteľnosti.
Podľa znaleckého posudku je cena draženého pozemku 7 000 EUR. O tento pozemok mám záujem, nakoľko susedí s priemyselným parkom. Môžem ako podielový spoluvlastník zabrániť dražbe nehnuteľnosti exekútorským úradom? Ak áno, aký postup mi odporúčate?     

Ak súdny exekútor začne exekvovať nehnuteľnosť, vždy túto skutočnosť písomne oznámi aj všetkým jej ďalším spoluvlastníkom, ktorí figurujú na príslušnom liste vlastníctva. Podľa § 135 ods. 2 zákona č. 233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) v platnom znení doručí súdny exekútor upovedomenie o začatí exekúcie predajom nehnuteľnosti okrem iných subjektov aj spoluvlastníkom nehnuteľnosti. To isté platí aj o doručovaní exekučného príkazu.

Predaj exekvovanej nehnuteľnosti vykonáva exekútor prostredníctvom dražby. O mieste a čase konania dražby, o cene draženej nehnuteľnosti určenej znaleckým posudkom a o ďalších náležitostiach dražby informuje súdny exekútor dotknuté subjekty vrátane spoluvlastníkov dražobnou vyhláškou. Dražobná vyhláška sa týmto osobám doručuje do vlastných rúk. Spoluvlastníci sa potom môžu zúčastniť dražby a dražiť.

Spoluvlastníci však môžu dražbe nehnuteľnosti predísť. Vyplýva to z ustanovenia § 166 ods. 2 Exekučného poriadku. V zmysle citovaného ustanovenia platí, že spoluvlastník hnuteľnej veci alebo nehnuteľnosti, ktorá je v podielovom spoluvlastníctve môže zabrániť predaju veci, ak najneskôr do začiatku dražby zloží u exekútora v hotovosti alebo šekom na účet exekútora sumu vo výške podielu, ktorý sa má vydražiť. Ak jeden zo spoluvlastníkov zloží túto sumu na účet exekútora, považuje sa za vydražiteľa podielu; ak uvedenú sumu zloží na účet exekútora viac spoluvlastníkov, zužuje sa okruh dražiteľov podielu iba na spoluvlastníkov.

V prípade, že chcete postupovať týmto spôsobom, odporúčam vám čím skôr kontaktovať príslušného exekútora a dohodnúť s ním podmienky nadobudnutia spoluvlastníckeho podielu bez konania dražby. Svoj záujem predísť dražbe a zaplatiť cenu za spoluvlastnícky podiel určenú v dražobnej vyhláške môžete exekútorovi oznámiť písomne alebo ústne, napríklad aj počas ohliadky nehnuteľnosti. Cenu za spoluvlastnícky podiel je potrebné zložiť na účet exekútora najneskôr do termínu konania dražby. Zároveň je vhodné o tejto skutočnosti exekútora informovať.

Nadobudnutie spoluvlastníckeho podielu týmto spôsobom podlieha schváleniu súdom. Návrh na schválenie nadobudnutia spoluvlastníckeho podielu podáva na súd exekútor. Zdroj právnik advokát a eTrend.