nedeľa 9. januára 2011

Prichádzajú drahšie úvery, ale aj výhodnejšie vklady

Kým minulý rok sa Slováci mohli tešiť z historicky najnižších úrokov na úvery a hypotéky, tento rok musia počítať s vyššími sadzbami na pôžičky. Na druhej strane sa ale nahor budú šplhať aj úroky na vkladoch. Slováci odkladajú peniaze najradšej na sporiace účty.
Napríklad termínované vklady vlani veľmi nevynášali. Tento rok by sa mohli úspory Slovákov zhodnocovať lepšie.

Drahšie úvery
Úrokové sadzby hypoték, úverov na bývanie, ale aj iných pôžičiek by mali v tomto roku zamieriť nahor. Výška úrokov nezávisí len od trhu, ale aj od rizikovej marže. Podľa analytičky Evy Sadovskej marža v krízovom čase rastie.

Finančné trhy: Pozor na hypotéky!

"V čase neistoty, rastúcej miery nezamestnanosti a horšej platobnej schopnosti svojich klientov banky rizikové marže zvyšujú. Klienti tak pokles úrokov pri úveroch pociťujú, ale nie až v takej miere, nakoľko pokles trhových sadzieb je kompenzovaný vyššou rizikovou prirážkou," hovorí analytička.

Keďže sa však v tomto roku počíta s oživovaním ekonomiky a s poklesom nezamestnanosti, mali by byť aj rizikové prirážky nižšie. "Pri úveroch tak bude vyššia sadzba na medzibankovom trhu kompenzovaná nižšou rizikovou prirážkou," dodáva Sadovská.

Problém splácať úvery majú najmä mladé rodiny
Analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák predpokladá, že úroky na úveroch budú tento rok mierne stúpať, výrazný rast však neočakáva.

Vyššie úroky na vkladoch
Kým o niečo drahšie úvery a pôžičky nepotešia, dobrou správou pre Slovákov sú vyššie úroky na vkladoch. Výška trhových úrokov, na vkladoch aj na úveroch, závisí aj od kľúčových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB). Frankfurt by mohol podľa analytikov zvýšiť sadzby koncom tohto roka. Trhové sadzby ale začnú podľa Mušáka mierne stúpať už v predstihu," hovorí Mušák.

Na vyššie úroky na vkladoch si musíme ešte počkať
Sadovská konštatuje, že trhové úroky sa už v súčasnosti postupne odrážajú odo dna, ich úrovne sú ale stále nízke. "Očakávame, že Európska centrálna banka v závere roka pristúpi k zvyšovaniu základnej úrokovej sadzby o 0,25 až 0,50 percenta a to smerom nahor posunie i sadzby na medzibankovom trhu a následne i úroky pri produktoch bánk," dodala analytička. Zdroj aktualne.sk.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.